2016-04-30

Rosetta: hosszú utazás egy üstököshöz

Az előkészítés időtartama: 20 év. Az űrben töltött idő: 10 év. A cél: megérteni a Naprendszer eredetét és evolúcióját, valamint új információkat szerezni a földi élet kialakulásával kapcsolatban.

A film a világűr felé veszi az irányt, és minden idők egyik legkomplexebb, húsz év előkészületet igénylő űrmissziójának történetét mutatja be.

2014. november 12-én ugyanis egy űrszonda történelmet fog írni: a Földtől több millió kilométerre megkísérel leszállni egy kő és jég által alkotott, mindössze néhány kilométer átmérőjű üstökös felszínére. A Rosetta elnevezésű űrszonda 2004 óta halad az üstökös felé, és leszállóegysége sikerén egy komplett nemzetközi kutatócsapat dolgozik. A tudósok abban reménykednek, hogy az űrszonda leszállóegysége, a Philae műszerei olyan adatokat gyűjtenek majd a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösön, melyekből még jobban megismerhetjük Naprendszerünk keletkezését, és vadonatúj információkhoz juthatunk a földi élet eredetével kapcsolatban.

Az egyórás film, a Rosetta: hosszú utazás egy üstököshöz a European Space Agency csapatát követi nyomon, akik az űrszonda célbajuttatásán dolgoznak. A filmben érdekes információkat tudhatunk meg a Rosettáról, a húsz éve tartó projektről, miközben az irányító csapat munkájába is bepillanthatunk.


MEGOSZTÁS